Monday, 6 February 2017

Filled Under:

"Kau Tengok Macam Mana Aku LAYAN Suami Kau Atas Ka****" Isteri Pertama TERKEJUT Tengok Suami dan Jiran Baik Bersama. . Suami Tak guna. Isteri tengah berpantang. Sanggup ...

Saya seorang isteri dan ibu kepada lima orang anak. Sudah berkahwin 11 tahun, saya dan suami bekerja di sektor kerajaan. Tetapi suami saya dah nak pencen sebab dia tentera, jadi pencen awal. Sekarang usia dia lebih kurang 40-an.

Tujuan saya menulis ini bukan untuk mengaibkan sesiapa tetapi sekadar meluahkan apa yang saya rasa. Sebelum ini saya betul-betul bahagia, ada suami penyayang dan suami sangat sayangkan anak-anak kami. Sudah lapan tahun saya menjaga anak seorang diri sebab suami kerja jauh. Tetapi tak mengapa sebab saya pun tak kisah.

Suami balik dua minggu sekali. Setiap kali saya menghubungi dia, dia akan maklumkan dia berada di rumah sewa dan tak pergi ke mana-mana. Kadangkala dia akan menghubungi saya untuk memberitahu dia nak keluar makan, pergi beli barang dan saya tiada masalah dan tiada menyimpan rasa curiga. Lagipun bila dia balik ke rumah, dia langsung tidak menunjukkan sebarang perubahan yang menunjukkan dia curang.

Saya bukanlah baik sangat tetapi kalau saya ada duit lebih dan suami minta belikan barang, saya belikan saja. Contohnya dia minta saya belikan dia motosikal sebab tentera susah sikit nak buat loan. Kalau bab laon, memang saya yang kena. Dia berjanji bila dia pencen kelak, semua wang pencen dia akn diberi kepada saya sebab saya dah payah beranak anak dia, jaga anak seorang diri.

Rumah memang di atas nama dia tetapi kos pengubahsuaian menggunakan duit saya. Bukan saya nak mengungkit tetapi bila dia sudah mula menunjukkan perangai yang sebenar, saya menjadi sedih dan tertekan.

Saya bukan pekerja yang suka-suka hati tak pergi kerja. Namun disebabkan sikap dia, saya menjadi stress. Saya terpaksa ambil cuti sakit, cuti kecemasan sebab tak boleh nak buat kerja. Saya mendapat tahu dia curang bila ada seorang perempuan menghubungi saya dan bertanya apakah benar suami saya masuk ICU?

"Masuk ICU? Kenapa? Ini dia ada saja di rumah," kata saya.

"Semalam suami akak WhatsApp saya, dia kata dia masuk ICU," kata perempuan itu.

Secara logiknya, bila kes melibatkan pesakit dimasukkan ke ICU, sudah tentu kes tersebut adalah kes kritikal. Takkan boleh WhatsApp? Musykil. Lalu saya menghantar gambar suami saya yang tengah senyum kepada perempuan itu.

Perempuan itu terus buat panggilan dan meminta untuk bercakap dengan suami tetapi suami saya enggan. Saya hairan sebenarnya kenapa dia tak nak bercakap dengan perempuan itu. Saya tiada masalah tetapi lama kelamaan, saya agak curiga lalu bertanya pada perempuan itu kenapa beria-ria sangat nak bercakap dengan suami saya.

Mungkin didorong dengan perasaan marah yang melampau, akhirnya perempuan itu berterus terang yang dia telah menjalinkan hubungan dengan suami saya dalam diam sejak empat bulan yang lalu.

Hati isteri mana yang tidak sedih bila mendapat perkhabaran ini? Bila saya fikir susah payah saya menjaga anak-anak selama lapan tahun seorang diri, siang malam pergi balik kerja uruskan anak-anak seorang diri, tergamak suami mengkhianati saya seperti ini. Saya di sini menjaga anak-anak, jaga maruah saya dan keluarga dia pun tak pernah ada masalah dengan saya. Malah ibu mertua pun baik sangat dengan saya serta adik-adik ipar yang sayang sangat pada saya.

"Kenapa abang tergamak buat saya macam ni?"

"Itu hak aku!" kata suami.

Kami bergaduh dan buat pertama kalinya setelah 11 tahun berkahwin, dia tergamak memukul saya kerana perempuan itu. Allahu, sedihnya hanya tuhan saja yang tahu. 

Tidak cukup dengan itu, perempuan janda anak dua itu pula memaki hamun saya kerana tak beri keizinan pada mereka untuk kahwin. Cubalah kalian fikir, anak saya lima orang, anak janda itu dua orang, cukup ke suami saya nak tanggung kami semua yang mana sekarang ini semua benda kami kongsi? Saya tak pernah berkira soal duit.


Tetapi kalau dia nak sangat bermadu, saya minta dia bayar balik semua hutang saya, bukan sebab saya mengungkit tetapi kerana saya mahu dia bertanggungjawab dan mahu dia menanggung isteri-isteri dia dengan duitnya sendiri.
0 comments:

Post a Comment